Çevre Danışmanlığı
- Ana Sayfa
- Çevre Danışmanlığı
Çevre İzinleri
Çevre izin ve lisans yönetmeliği ve çevre denetim yönetmeliği kapsamında EK-1 veEK-2 listesinde yer alan sanayi kuruluşlarının çevre danışmanlığı hizmeti alarak İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı, Valilik Tespit Raporu gibi belgelerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden ve Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzin Lisans belgelerinin ise çevrim içi çevre izinleri sistemi üzerinden temini, tesis ya da faaliyet ilgili yönetmelikte yer almıyorsa “Kapsam Dışı Yazsısı’’nın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden temini, hizmet verdiği tesislerin faaliyetlerinden kaynaklı atıkların tespiti, atık yönetim planının oluşturulması ve uygulanması, kurulması planlanan faaliyetler ile kurulu bulunan faaliyetlerin kapasite artırımına yönelik Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılıp sonlandırılması başlıca hizmetlerindendir.Geçici Faliyet Belgesi
Atıksu Deşarj Konulu Çevre İzin Belgesi
Atıksu Bağlantı İzin Belgesi/Bağlant�� Kalite Kontrol İzin Belgesi
Derin Deniz Deşarj Konulu Çevre İzni Belgesi
Emisyon Konulu İzin Belgesi
Gürültü Kontrol Konulu İzin Belgesi
Geçici Depolama İzinleri
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
Çevre Lisanları
Ambalaj Atıkları ile ilgili Lisanslar
Tehlikeli Atıklar ile ilgili Lisanslar
Bitkisel Atık Yağlar ile ilgili Lisanslar
Madeni ve Sanayi Kaynaklı Atık Yağlar ile ilgili Lisanslar
Ömrünü Tamamlamış Lastikler ve Araçlar ile ilgili Lisanslar
Tıbbi Atıklar ile ilgili Lisanslar
Atık Pil ve Akümülatörler ile ilgili Lisanslar
PCB ve PCT ile ilgili Lisanslar
Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları ile ilgili Lisanslar
Gemilerden Atık Alınması ile ilgili Lisanslar
Çevre Etki Değerlendirmesi
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği (ÇED) kapsamında, yönetmeliğin EK-I listesinde yer alan veya Bakanlıkça "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilen projeler için ÇED Raporu Hazırlanması zorunludur.
İşletmeler, yatırımlarına başlamadan önce, Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara yönetmelik Ek-III'ünde yer alan ÇED Genel Formatına göre, ÇED Başvuru Dosyası hazırlatarak e-çed sistemi üzerinden başvururlar. ÇED Başvuruları, Bakanlık tarafından değerlendirilmektedir.
Başvuru dosyasının akabinde, gerçekleşecek Halkın Katılımı Toplantısı sonrasında, faaliyetin özelliğine uygun olarak ÇED Özel Formatı verilir ve bu formata uygun olarak ÇED Raporu hazırlanarak sunulur. Bakanlık tarafından dosyanın incelenmesi neticesinde, proje için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" ya da "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumsuz" kararı verir, bu kararı proje sahibine ve ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı olarak bildirir.
PROJE TANITIM DOSYASI HAZIRLANMASI
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği Ek-II Listesi yer alan projeler, Seçme Eleme Kriterlerine tabidir ve Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak "ÇED Gerekli Değildir Belgesi" alması gerekmektedir.
İşletmeler, yatırımlarına başlamadan önce, Çevresel Etki Değerlendirmesinin gerekli olup olmadığının araştırılması amacıyla, Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara yönetmelik Ek-IV formatına
uygun olarak Proje Tanıtım Dosyası hazırlatırlar ve dosyayı Bakanlık e-çed sistemi üzerinden sunarlar. Proje Tanıtım Dosyası Başvuruları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından değerlendirilmektedir.
Çevre İl Müdürlükleri, inceleme ve değerlendirmelerini tamamlayarak proje hakkında "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı vererek, kararı Valiliğe ve proje sahibine bildirirler.
ÇED GÖRÜŞÜ
ÇED Yönetmeliği Ek-I veya Ek-II Listesinde bulunmayan veya listede bulunup, eşik değerin altında kalan faaliyetler, ÇED Yönetmeliği kapsamı dışındadırlar. Bu tip işletmeler de, yürüttükleri faaliyete istinaden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden "ÇED Yönetmeliği Kapsamı Dışındadır" görüşü almalıdır.
ÇED Yönetmeliği Madde 6 (3) ve Çevre Kanunu 20 e maddesi gereğince, işletmeler ÇED Görüşlerini almadan faaliyetlerine başlayamazlar.