Sistem Belgelendirme
- Ana Sayfa
- Sistem Belgelendirme
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (QMS)
Küçük, orta ve büyük ölçekli, her türlü sektörde faaliyet gösteren organizasyonlara uygulanabilen ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (KYS) kuruluşların sistemli ve uluslararası kabul görmüş standardlar seviyesinde başarı ile çalışmasını, tüm faaliyetlerini sürdürmesini sağlar. Yönetimin başarısı kuruluşunun başarısı için en önemli etkendir. İyi yönetilemeyen bir organizasyon teknik bakımdan ne kadar güçlü olursa olsun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdüremez. İyi yönetim başarının anahtarıdır. Bir kuruluşun başarılı bir şekilde çalışması için sistematik ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Başarı, ilgili tarafların ihtiyaçları ele alınırken, performansı sürekli olarak iyileştirmeye yönelik tasarlanan bir yönetim sisteminin uygulanmasından geçer. ISO 9001 KYS müşteri odaklı ve sürekli gelişim felsefesiyle, müşteri memnuniyeti ve karlılık sağlamak için gerekli bir araçtır. Yasal şartlar ve müşteri ihtiyaçlarını temel alarak, sürekli iyileştirme döngüsü ile müşteri memnuniyetine odaklanmıştır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ‘nin Kuruluşlarda Uygulanmasının Faydaları :
Kurumsal yapısı güçlü, sistemli ve sağlıklı işleyen süreçlere sahip bir organizasyon. Kuruluşta kalite anlayışının geliştirilmesi. Karın, verimliliğin ve pazar payının artması. Etkin ve başarılı bir yönetim. Maliyetlerin azalması. Çalışanların tatminini ve memnuniyeti. Kuruluş içi iletişimde iyileşme ve başarı. Tüm faaliyetlerde geniş izleme ve kontrol. Hatalı üretim ve iadelerin azalması. Müşteri şikayetinin azalması ve müşteri memnuniyetinin artması. Zaman ve kaynakların daha etkin kullanılması. Etkili rekabet imkanı. Yç ve dış müşteri kavramının oluşması ile verimliliğin artması. Sistem uygulamayan rakiplere göre çok belirgin avantajlar sağlanması
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ‘nin Süreçleri :
Organizasyonun incelenmesi, süreçlerin ve durumlarının belirlenmesi. Yapılan tespitler göz önünde tutularak faaliyet planının oluşturulması. Kuruluşta ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Temel Eğitiminin gerçekleştirilmesi. Sistem dokümantasyon alt yapısının oluşturulması. Dokümanların süreçlere entegrasyonu. Süreçlerin iyileştirilmesi. Süreç odaklı ve genel uygulamaların başlatılması. Kuruluşta ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitiminin gerçekleştirilmesi. Sistem uygulamasının çapraz denetim yöntemi ile İç Denetim faaliyeti kapsamında denetlenmesi. Kuruluş ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi faaliyetleri ve diğer tüm faaliyetlerin Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı ile değerlendirilmesi, gerekli uygulama kararlarının yönetim tarafından alınması. Denetim ve Belgelendirme kuruluşuna başvuru, 1. ve 2. aşama denetim faaliyetleri. Başarı durumunda ISO 9001 KYS Sertifikasına hak kazanma.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (FSMS)
Gıda ürünlerinin, gıda güvenliğinin insan ve çevre sağlığı için ne kadar büyük önem taşıdığı kuşku götürmez bir gerçektir. Gıda ürünleri ile alakalı faaliyet gösteren kuruluşların uygulaması gereken ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi adından da anlaşılacağı üzere ilgili kuruluşun yaptığı faaliyetlerin gıda güvenliğini riske atacak iç ve dış etkilerin, olayların kontrol altına alınması temeline dayalı olarak oluşturulmuş bir yönetim sistemidir. ISO 22000 GGYS standardı yayınlanmadan önce gıda güvenliği olarak daha dar kapsamlı HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) standardı uygulanmaktaydı. İlerleyen zamanlarda gıda güvenliğinin sadece üretim noktalarındaki risklerinin kontrol altına alınmasının yetersiz kaldığı ve gıda güvenliğinin gerçek anlamda kuruluşun tüm süreçlerinin kontrolü ile sağlanabileceği anlaşılmıştır. Bu sebeple çok daha geniş kapsamlı ve ilgili kuruluşun tüm süreçlerini kapsayan ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi (FSMS) standardı yayınlandı ve uygulamaya konuldu.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ‘nin Kuruluşlarda Uygulanmasının Faydaları :
Kuruluş içinde ve dışında gıda güvenliğinin yüksek önemi bilicinin yaygınlaşması. Gıda güvenliğine dayalı önlem uygulamaları ile kuruluşun çok daha kurumsal ve güvenilir bir yapıya ulaşması. Gıda güvenliğini tehlikeye sokacak kritik noktalarının belirlenerek bu risklerin önleyici faaliyet kapsamı içinde olumsuz bir olay meydana gelmeden yok edilmesi. Tüm personelin almış olduğu Gıda Güvenliği eğitimleri ile birlikte kuruluşun tüm süreçlerinin iyileştirilip çok daha güvenilir ve gıda güvenliği riski düşük hale getirilmesi. Tüm risklerin kontrol altına alınıp meydana gelmeden yok edilebilmesi ile kuruluşun tüm piyasa açısından markasını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir olayın da önlenmesi. Tüm bu uygulamalar sonucunda kuruluşun markasının yüksek güvenilirlik seviyesinde tüm piyasada dolaşması.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ‘nin Süreçleri :
Organizasyonun incelenmesi, süreçlerin ve durumlarının belirlenmesi. Yapılan tespitler göz önünde tutularak faaliyet planının oluşturulması. Kuruluşta ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel Eğitiminin gerçekleştirilmesi. Sistem dokümantasyon alt yapısının oluşturulması. Dokümanların süreçlere entegrasyonu. Süreçlerin iyileştirilmesi. Süreç odaklı ve genel uygulamaların başlatılması. Kuruluşta ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitiminin gerçekleştirilmesi. Sistem uygulamasının çapraz denetim yöntemi ile İç Denetim faaliyeti kapsamında denetlenmesi. Kuruluş ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi faaliyetleri ve diğer tüm faaliyetlerin Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı ile değerlendirilmesi, gerekli uygulama kararlarının yönetim tarafından alınması. Denetim ve Belgelendirme kuruluşuna başvuru, 1. ve 2. aşama denetim faaliyetleri. Başarı durumunda ISO 22000 GGYS Sertifikasına hak kazanma
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (EMS)
Her geçen gün daha da küçülen dünyamızın kaynaklarının sonsuz olmadığı, ürün ve faaliyetlerin çevre etkilerinin yerel ve bölgesel kalmayıp, global olduğu artık tüm dünyada kabul edilmiştir. Bu bilinç çevresel etkilerin yasal uygulamalardan ziyade piyasa kuvvetleri ile kontrol edilmesi ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. Bugünün tüketicisi beklenti ve ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanmasının yanı sıra, kendisine yaşadığı çevreye ve dünyasına değer verilmesini, saygı gösterilmesini talep etmekte ve piyasada bunu sorgulamaktadır. Bu gelişmeler kuruluşların çevre ile etkileşimlerini kontrol altında tutabilmelerini ve çevre ile ilgili icraat ve başarılarını sürekli iyileştirebilmelerini sağlayacak yönetim sistemlerine ihtiyaç bulunduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. ISO 14001 Çevre Yönetimi Sistemi diğer yönetim sistemleri ile uyumlu, sürekli iyileştirmeyi ön planda tutan, çevre gerekliliklerini firma sistemi içine sokarak giderleri düşürmeye imkan veren, uygulandığı firmaya piyasada yüksek rekabet gücü sağlayan bir standarttır. Bu standardın temeli, firma yöneticileri tarafından tanımlanacak bir çevre politikasıdır. Bu politika, çevre kanunları ve şirket kuralları ile uyumlu olmalı, sürekli iyileştirme yapabilmeli ve kirlenmeyi engellemeye bağlılık göstermelidir. ISO 14001 ÇYS, bu politikanın firma tarafından sürdürülmesi için gerekli planlama, uygulama, kontrol, düzenleyici mekanizma ve yönetim denetimlerinden meydana gelir. Etkili bir Çevre Yönetim Sistemi çevresel yükümlülüklerin ve atıkların azaltılmasını, iş veriminin arttırılmasını, maliyetlerin düşürülmesini sağladığı gibi şirket imajı üzerinde de önemli bir pozitif etkiye sahiptir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ‘nin Kuruluşlarda Uygulanmasının Faydaları :
Ana üreticilerin, ihalelerde ve tedarikçi değerlendirmelerinde rakiplerine göre avantaj sağlanır. Ulusal ve/veya uluslararası mevzuatlara uyumu arttırılır. Çevresel performans artırılır. Uluslararası rekabette avantaj sağlanır. Firma itibar ve pazar payı artar. Maliyet kontrolünün geliştirilmesiyle masraflar azalır ve verimlilik artar. Acil durumlara ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza vb. olaylar azaltılır. Kirliliğin kaynaktan başlayarak kontrol altına alınması ve azaltılması sağlanır. Girdi malzemeleri ve enerji tasarrufu sağlanır. İzin ve yetki belgelerinin alınması kolaylaşır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ‘nin Süreçleri :
Organizasyonun incelenmesi, süreçlerin ve durumlarının belirlenmesi. Yapılan tespitler göz önünde tutularak faaliyet planının oluşturulması. Kuruluşta ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Temel Eğitimin gerçekleştirilmesi. Kuruluşta ISO 14001 Çevre Mevzuatı Bilgilendirme Eğitiminin gerçekleştirilmesi. Sistem dokümantasyon alt yapısının oluşturulması. Dokümanların süreçlere entegrasyonu. Süreç odaklı ve genel uygulamaların başlatılması. Kuruluşta ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi İç Denetçi Eğitimlerinin verilmesi. Sistem uygulamasının çapraz denetim yöntemi ile İç Denetim faaliyeti kapsamında denetlenmesi. Kuruluş ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi faaliyetlerinin Yönetim Gözden Geçirme toplantısında görüşülmesi. Denetim ve Belgelendirme kuruluşuna başvuru, 1. ve 2. aşama